Etiketter

nelly

tirsdag 8. mars 2011

KVINNEDAGEN

Idag er den internasjonale kvinnedagen. Denne ideen ble lansert i New York i 1908, og ble en internasjonal dag i 1910. Kvinnedagen kom i sammenheng med kvinners kamp for stemmerett og kvinnelige fagforeningers kamp for rettigheter.

Dagen ble markert for føstre gang i Norge i 1915. Arbeiderpartiet tok opp markeringen av 8. mars fra 1921, men fra 1929 forsvant markeringen. Under andre verdenskrig fant kvinner hverandre i motstandsbevegelsen og i konsentrasjonsleirer og markerte dagen i all hemmelighet. Deres første offisielle markering etter krigen var i 1948. Den gang raste den kalde krigen og kvinnene som markerte dagen møtte mye motstand.
Den nye kvinnebevegelsen tok opp igjen tradisjonen med å markere 8.mars i 1972. Markeringen av kvinnedagen var nede i en bølgedal på 1990-tallet. I de senere år har oppslutningen økt, og det avholdes mange arrangementer og markeringer i forbindelse med 8. mars. 8. marskomitéen i Oslo holder tradisjonen med demonstrasjonstog i hevd og markerer årlig dagen.

En av mine beste kompiser har bursdag i dag, og sier at han er Guds gave til kvinnen siden han er født på kvinnedagen... Kanskje ikke helt det de hadde i tankene da denne dagen ble lansert...? ;)

Det finnes forresten en mannsdag også, 19.november er den. Har du hørt om mannsdagen før? Det har ikke jeg.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar